Na Šolskem centru Celje imamo vse šole pravi privilegij, da imamo tako dobro založeno in opremljeno knjižnico.

Danes v svetu digitalne dobe je tudi knjižnica postala stičišče različnih oblik informacij, tehnologij, orodij za dostop do na videz manj znanih virov ali pa virov, ki sicer na nam dobro znanem okolju brskalnikov niso dostopni.  

Prav tako pa si lahko v knjižnici ogledate različne predstavitve in razstave.

Na njihovi spletni strani boste našli veliko zanimivih nadaljnih povezav. Vabljeni torej na njihovo spletno stran  

https://knj.sc-celje.si/

Zelo zanimiva in polna je informacij njihova spletna stran imenovana E-GRADIVA na povezavi: https://knj.sc-celje.si/gradiva/e-gradiva/

Vsi študenti in predavatelji pa večkrat potrebujemo infomracije o tem, kako se pravilno navaja vire, zato je prav, da pogledamo v njihov PRIROČNIK ZA CITIRANJE VIROV.


 

Zelo zanimiva in uporabna je tudi velika baza podatkov, slik, dokumentov, zgodovinskih časopisov,….. v DIGITALNI KNJIŽNICI na povezavi:

https://www.dlib.si/

Primer: Če vas zanima kaj so čaospisi pisali na določen datum v določenem zgodovinskem letu (naprimer 28.12.1999) lahko to poiščete preko koledarja in filtrov z zvrstmi časopisov, knjig, prispevkov. Tako lahko zelo hitro najdete določen članek in novico v zgodovinskih časopisih, ki so na voljo v digitalni obliki.

Takšno iskanje pride prav, ko želimo na točno določen datum (rojstni dan nekoga pred leti, datum za nas pomembne obletnice,….) poiskati članke v takratnih časopisih.

Ker v družbi toliko ogvorimo o DIGITALIZACIJI, je prav, da to kar imamo na voljo že sedaj znamo in tudi koristno uporabljamo. 

Več na povezavi:

 https://www.dlib.si/details/URN:NBN:SI:doc-9T5IDIXV   in

 https://www.dlib.si/listalnik/URN_NBN_SI_doc-9T5IDIXV/3/index.html#zoom=z

 


V knjižnici imate na voljo tudi dobre svetovalce, ki vam pomagajo te vire najti. Knjižnica ima na voljo tudi računalnik, ki je opremeljen z licencami vseh programi, ki jih na Višji strokovni šoli uporabljamo, zato, da lahko tam dostopate morda do posebnega programa, ki vam sicer ni na voljo.

Zlasti za študente in tudi predavatelje je dobrodošlo, da imate tam na voljo za delo poseben program za izdelavo grafičnih prikazov lastnosti več kot 4200 materialov.  Program se imenuje CES-EDUPack in ga je izdelalo podjetje Granta v okviru univerze v Cambridgeu.

Nekaj grafikonov izdelanih s pomočjo tega programa si lahko ogledate v albumu na spletni strani: https://sites.google.com/vss-ce.com/cetina-peter-2/predmeti/ces-edupack 

Primer informacij dobljenih v programu CES EDUPack.

Predstavitev glavnih modulov programa  kot so lastnosti materialov, tehnične in ekonomske značilnosti tehnologije in vplivi tako materialov, akkor tudi tehnologij za okolje.

Prav tako imate vsi obiskovalci knjižnice edinstveno priložnost dostopa do programa za preračun strojnih elementov, ki se imenuje MDESIGN.  Več o tem programu izveste na njegovi spletni strani https://www.mdesign.de/en/

Na sliki je prikaz vseh preračunov strojnih komponent, ki so na voljo v programu MDESIGN. Program ima poleg možnosti preračunov tudi zelo dobro teoretično razlago obravnavane tematike.

Poleg teh dveh programov pa so računalniku v knjižnici nameščeni še ostali programi, ki jih uporabljamo na VSŠ v okviru pouka.

Vabljeni torej v našo skupno knjižnico.

Skip to content