1. mednarodni sejem GRADITELJSTVA ”MEGRA” je potekal od 17. do 19. aprila 2024 v Gornji Radgoni. Iz Šolskega centra Celje- VSŠ se ga je 19. aprila 2024 udeležil kot predstavnik predavatelj Borut Šušteršič iz programa gradbeništva na VSŠ.

Ta dan, 19. 4. 2024,  je bil na tem sejmu posvečen ”Izobraževalnemu in kariernemu dnevu slovenskega gradbeništva 2024”. V okviru tega so bila izvedena predavanja v zvezi s predstavitvijo višješolskih strokovnih študijskih programov v gradbeništvu( v katerem je 10 minut sodeloval tudi predavatelj VSŠ ŠCC Šušteršič, ki je na kratko predstavil študij na VSŠ v Celju na programu gradbeništvo) in nadalje s predstavitvijo visokošolskih  ter univerzitetnih programov v gradbeništvu in kakšne so zaposlitvene možnosti po zaključku izobraževanja v srednješolskih, višješolskih in univerzitetnih programih v gradbeništvu ter kakšni bodo zaposlitveni trendi v gradbeni panogi.

Za tem so bila še izvedena štiri zelo zanimiva predavanja in sicer: Kako gradimo trenutno največji infrastrukturni projekt v Sloveniji- DRUGI TIR; Uporaba BIM tehnologije v gradbeništvu; Pomen in prihodnost inženirstva ter inženirskih poklicev v gradbeništvu in Zeleni prehod v gradbeništvu potrebuje številne mlade raziskovalce- kakšen je pomen raziskovalnih dejavnosti v gradbeništvu (trajnostna gradnja, energetska prenova stavb, obnovljivi viri energije, …).

Vzporedno s temi predavanji so v hali A1 na tem sejmu v Gornji Radgoni potekali praktični dogodki. Le ti so bili sledeči: Praktični prikaz 3D tiskanja stene s tiskanim betonom in uporaba robotov v gradbeništvu (npr. pri zidanju opečne stene in pri varjenju armature v armaturnem košu pilota); Demonstracija asfalterskih del in asfalterske strojne mehanizacije ter Tekmovanje krovcev in kleparjev Slovenije (glej priloženo fotografijo).

Predstavnik VSŠ ŠCC Šušteršič je tudi vmes nudil na tem sejmu na predstavitvenem mestu Skupnosti VSŠ RS ustrezne informacije zainteresiranim dijakom in študentom za višješolski strokovni študij na VSŠ ŠC Celje. V popoldanskem času je tudi nato obiskal 12 različnih proizvajalcev različne gradbene opreme in proizvodov (Wienerberger- proizvodnja opeke za zidanje in krovska dela, Isomat- proizvodnja gradbene keramike in izvedba tlakov, ISOSPAN- proizvodnja toplotno izolacijskih zidakov, STMG- Kosi- kamnoseška dela, Prefa, Ringer- opaži in odri, Simbau- gradbena in krovska dela, SIKA- tesnilne mase in kritine ter karbonske nosilne lamele, Prangl- avtodvigalke, Rubner- gradnje iz lesa, Preklade d.o.o.- izdelava različnih montažnih opečnih AB preklad, ZRMK-Inštitut za raziskavo materialov in konstrukcij iz Ljubljane, …) ter se je z njimi pogovoril o praktični uporabi njihovih gradbenih proizvodov oz. njihove opreme. Pri tem je dobil od njih ogromno različnega uporabnega reklamnega materiala za učni proces na šoli VSŠ ŠCC (katalogov, modelov, manjših prozvodov, …) ter se je z nekaterimi od njih tudi dogovoril za njihova predavanja in praktične prikaze uporabe teh določenih gradbenih proizvodov v bodoče na šoli VSŠ ŠCC.

Prikaz oz. demonstracija izvajanja krovskih del na stanovanjskem objektu, prikazana na 33. mednarodnem sejmu graditeljstva MEGRA v Gornji Radgoni.
Skip to content