Del usposabljanja v firmi SKZ.

V času od 4. do 10 septembra 2011 je 7 učiteljev in predavateljev ŠCC in VSŠ v okviru projekta z nazivom »LDV mobility project: INES – inovative European school« obiskalo podjetje SKZ v Wurzburgu v Nemčiji. Že ime SKZ – Suddeutsche Kunststoff-Zentrum pove, da gre za zelo velik inštitut v Nemčiji, ki je specializiran za področje izobraževanja, raziskav, certificiranja produktov in tehnologij povezanih z umetnimi materiali.

Ogledali smo si njihov center za usposabljanje varilcev cevovodov iz različnih umetnih mas za plin, vodovod in komunalne odplake ter ostale potrebe v živilski in kemijski industriji. Vsa usposabljanja izvajajo v skladu z veljavnimi standardi in predpisi na podlagi katerih tudi po uspešnem preverjanju izdajajo certifikate o usposobljenosti za varjenje cevovodov in ostalih produktov iz umetnih mas.

Za potrebe izobraževanja in certificiranja imajo na voljo praktično vse naprave in pripomočke vodilnih svetovnih proizvajalcev varilne opreme, zato lahko izvajajo tudi primerjave med različnimi sistemi.

Podjetje je bilo ustanovljeno že leta 1961. Leta 1994 pa so zgradili nov velik center za testiranje in certificiranje različnih proizvodov iz umetnih mas. V času obiska smo si podrobno ogledali njihov testni center za izvajanje mehanskih, kemijskih, fizikalnih in drugih specialnih analiz.

Podjetje SKZ (http://www.skz.de) sodeluje tudi v mednarodnih raziskovalnih projektih. V svojih laboratorijih velikosti 6200m2 opravijo na leto okrog 600 usposabljanj, sodelujejo pa tudi na preko 100 seminarjih in konferencah. Podjetje zaposluje preko 250 ljudi ter ima 11000 rednih članov iz industrije po vsej Nemčiji.

wurtzburg3

wurtzburg2

wurtzburg1

wurtzburg4

S podjetjem SKZ smo preko mednarodnega projekta že sodelovali v preteklosti, zato nam tokratni obisk predstavnikov ŠC Celje odpira možnosti nadaljnjega sodelovanja na izobraževalnem in strokovnem področju.

Skip to content