Kolektiv VSŠ je v soboto, 10. junija 2023 obiskal tovarno YASKAWA v Kočevju.

Zelo prijazno nas je sprejel gospod Janez Panter in nam predstavil najprej zgodovino njihove tovarne na slovenskih tleh od izbire zemljišča do gradnje. Za tem je predstavil še delovanje tovarne. O sami gradnji so posneli zelo zanimiv kratek film, ki prikaže odločilne mejnike nastanka tovarne in zagona proizvodnje. Po ogledu osnovnih informacij in zanimivem pogovoru z vodjo predstavitve smo si ogledali notranjost tovarne in poslovne prostore. Tovarna je zelo domišljeno zgrajena. Za oglede različnih zainteresiranih skupin, ki prihajajo na obiske k njim iz Slovenije in tujine so namenili hodnik, vpet pod strop tovarne iz katerega lahko obiskovalci vidijo delovanje tovarne, ne da bi motili njihov delovni proces. Notranjost tovarne si lahko ogledate tudi v njihovem video filmu objavljenem na spletu.

Tovarna je odprta za razne inovacije na področju logistike, digitalizacije in optimizacije delovnih procesov. Proizvodnji program celotnega koncerna Yaskava pa obsega poleg različnih vrst robotov še druge komponente na področju robotskih sistemov od krmilnikov, programskih rešitev, in ostalih produktov.  Več je zbrano na njihovi spletni strani >>

Proces montaže je podprt z video in slikovnimi navodili za delo ter povsem digitaliziran, kar omogoča enostavno menjavo delavcev na različnih pozicijah dela s čemer zmanjšajo pojav monotonosti in enoličnosti pri delu. Z uporabo RFID tehnologije imajo nadzor nad komponentami, delovnimi postopki in zajem različnih podatkov, ki omogočajo optimalno planiranje in optimizacije na različnih nivojih delovnega procesa.

Strojna obdelava odlitkov je povsem avtomatizirana preko sistema obdelovalnih centrov in digitalno vodenega avtomatiziranega skladišča vpetih odlitkov, ki dela povsem samodejno in si sam glede na plan proizvodnje  izdeluje plan dela. Da celoten sistem deluje brez zastojev skrbita 2 tehnologa.

Velik poudarek pri izdelavi robotov dajejo tudi kontroli kakovosti delovanja robota, zato vsakega robota obremenijo in testirajo preden zapusti tovarno.

Podjetje Yaskawa v Kočevju želi do leta 2023 povečati število zaposlenih na približno 150. Študentom, ki jih zanima razvoj njihove kariere v okviru koncerna Yaskawa so na voljo štipendije, izvedba praktičnega usposabljanja pri njih in kasneje zaposlitev.

 

Skip to content