Štirje predavatelji VSŠ smo se 22. in 23. maja skupaj s sekcijo avtoserviserjev pri OOZ Novo mesto udeležili odlično pripravljene strokovne ekskurzije v tovarne in muzeje podjetij DUCATI, LAMBORGHINI, FERRARI IN PAGANI. Imeli smo priložnost  videti proizvodnjo posameznih produktov v tovarnah vseh štirih ekskluzivnih blagovnih znamk.

Poleg specifike pri organizaciji dela v teh tovarnah so zanimivi še uporabljeni vrhunski materiali, poudarek na kakovosti in zanesljivosti komponent in sistemov montaže. Ekskluzivnost pomeni tudi možnost osebnih prilagoditev oblike, materialov, barv, našitkov za posamezen proizvod. To zahteva tako vrhunsko opremo, kot morda še bolj vrhunsko usposobljenost ljudi, ki poznajo svoje področje dela in so spretni pri izdelavi posamičnih komponent. Veliko tehničnih podrobnosti in znanj znajo v tovarnah dobro varovati in z učnimi delavnicami, seminarji in praktičnim izobraževanjem prenašati na nove zaposlene sodelavce.

Biti član, sodelavec ekipe ene od  znamk DUCATI, LAMBORGHINI, FERRARI IN PAGANI je čast in odgovornost za njihov razvoj, tehnično kakovost in zanesljivost izdelka, pa tudi znamke na trgu. Čeprav gre za znamke in izdelke, katerih cena nikakor ni dostopna vsakomur je pri ogledu njihove dejavnosti vredno začutiti tudi vztrajnost in zavzetost njihovih ustanoviteljev, ki so sledili zastavljenim ciljem in preko več ali manj let obstoja znamk vanje vpletali tehnične novosti in svojo vizijo.

Te štiri znamke DUCATI, LAMBORGHINI, FERRARI IN PAGANI veljajo za bisere italijanske motorne industrije, ki so nastale zaradi vizije in vztrajnosti njihovih ustanoviteljev. Sedaj so tako uveljavljene in dobro poznane, da jih skoraj vsak izmed nas pozna, pa vendar je njihov nastanek zanimiv in poln tako vzponov, kakor padcev, a venomer ponovnih začetkov vse do današnje prepoznavnosti. Kogar zanima zgodovina posameznih znamk si lahko več prebere na naslednjih povezavah:

Zgodovina in zanimivosti tovarne DUCATI >>

Zgodovina in zanimivosti tovarne LAMBORGHINI >>

Zgodovina in zanimivosti tovarne FERRARI >>

Zgodovina in zanimivosti tovarne PAGANI >>

V tovarne je vstop mogoč le brez fotografskih aparatov, saj tam fotografiranje ni dovoljeno. Slike, ki si jih lahko ogledate v priloženih albumih smo posneli v muzejih tovarn, kjer smo lahko kot obiskovalci fotografirali kolikor smo želeli.

Vabljeni k ogledu utrinkov iz vseh štirih muzejev DUCATI, LAMBORGHINI, FERRARI IN PAGANI.

Vtise in utrinke z ekskurzije zbral  in zapisal Peter Četina.

Skip to content