15. 3. 2011 ob 8.00 smo pričeli s strokovno ekskurzijo v podjetju Unior. Začeli smo z ogledom orodjarne oddelka Kovačnica. Prikazali so nam proces izdelave utopnega orodja vključno z odrezilnimi orodji. Sledil je ogled kovaških kladiv in preš v kovačnici. Podrobno smo spoznali delovne korake pri utopnem kovanju od segrevanja materiala, kovaškega valjanja, utopnega kovanja in obrezovanja odkovkov. Zelo zanimivo je bilo opazovati delo robotiziranih postopkov kovanja, kalibriranja in obrezovanja odkovkov. Ogled kovačnice smo zaključili z ogledom toplotne obdelave, čiščenja-peskanja, končne kontrole in priprave za odpremo odkovkov.

V oddelku ročno orodje smo si ogledali proces proizvodnje ročnega orodja. Predstavili so nam tudi proces hladnega kovanja.

Ekskurzija se je zatem nadaljevala v obratu strojna oprema. Na kratko so nam predstavili zgodovino obrata in predstavil njihove proizvode – namenske proizvodne celice in linije, ki so običajno delno ali popolnoma avtomatizirane. V fazi montaže smo si ogledali več namenskih strojev. Vidni so bili vsi bistveni elementi stroja, zgradba stroja in pojasnjen je bil način delovanja. Zelo nazorno je bil prikazan njihov strojni park za mehansko obdelavo sestavnih elementov strojev. Nazadnje je bila predstavljena merilnica s pripadajočo opremo in njenim poslanstvom v proizvodnem procesu izdelave strojev in zagotavljanja kakovosti.

Proizvodni obrat GKN driveline je bil naša naslednja točka ogleda. Na začetku so nam predstavili podjetje in njihovo proizvodnjo. Sledil je podrobnejši ogled proizvodnih linij vseh njihovih proizvodov. Še posebej smo občudovali njihove linije, ki obratujejo praktično brez zalog, z zelo majhnim številom delavcev in izjemno sinhronizacijo delovnih korakov. Vse kaže na to, da so bili proizvodni procesi zelo skrbno načrtovani, da se v ozadju skriva inovativnost, znanje in poznavanje svetovnih smernic in trendov.

Ekskurzija v Unior.

Ekskurzija v Unior.

Strokovne ekskurzije se je udeležilo 22 študentov. Zaključek ekskurzije je bil okrog 13. ure.

Napisal: Ivan Gubenšek

Celje, 20. 3 .2012

Skip to content