Višja strokovna šola se v okviru svojih prizadevanj po kakovostnem izobraževanju svojih študentov povezuje z mnogimi podjetji. S pomočjo podjetij lahko študentom ponudimo vpogled v določene realne konstrukcijske rešitve, analiziramo opremo in proizvode teh podjetij ter študentom ponudimo dostop do specifičnih seminarjev in vsebin iz teh podjetij.

Načrtovanje skupnih aktivnosti med VSŠ in podjetjem Nabtesco.
Načrtovanje skupnih aktivnosti med VSŠ in podjetjem Nabtesco.

Predavatelj VSŠ Peter Četina se je v juniju udeležil sejma AUTOMATICA 2016 v Münchnu. Sejmišča so vedno prostor za navezavo strokovnih kontaktov in dogovorov o sodelovanju med razstavljalci in obiskovalci sejmov. Predstavnik podjetja Nabtesco iz Japonske s predstavništvom v Nemčiji gospod Rado Ries, je bil zelo zainteresiran za sodelovanje s šolo.

Podjetje Nabtesco je vodilni svetovni proizvajalec cikloidnih gonil za potrebe robotike, medicine, natančno krmiljenih CNC strojev in drugih naprav. Ker na naši šoli študentom mehatronike podajamo znanja s področja robotike je vpogled v delovanje ciklo gonil za študente zelo zanimivo. Za lažje razumevanje delovanja teh gonil so nam v Nabtescu podarili 10 modelov teh gonil, ki študentom omogočajo ne le virtualno izkušnjo, ampak lahko gonilo primejo v roke in ga podrobno analizirajo.

 

Didaktični model delovanja cikloidnih gonil firme Nabtesco.
Didaktični model delovanja cikloidnih gonil firme Nabtesco.

V januarju 2017 smo na šoli gostili predstavnika podjetja Nabtesco Gospoda Riesa. Dr. Aleš Lesnika mu je predstavil naše laboratorije, predavalnice in opremo s področja mehatronike.

V okviru obiska je gospod Ries za naše študente v angleškem jeziku pripravil predavanje o delovanju in posebnostih cikloidnih gonil  ter predstavil podjetje Nabtesco.

Študenti so imeli možnost aktivne vključitve v pogovor s tujim strokovnjakom na zelo specifičnem strokovnem področju.

Ravnatelj višje strokovne šole gospod Razpet je predstavil prizadevanja šole za nadaljnje sodelovanje s konkretnimi podjetji in izpostavil posebnost ureditve višjih strokovnih šol v tem, da imajo študenti preko 800 ur praktičnega usposabljanja v podjetjih.  Prav tako diplomanti VSŠ svojo diplomo izdelajo v sodelovanju s podjetjem. 

Sprejem predstavnika firme Nabtesco gospoda Riesa pri ravnatelju VSŠ gospodu Alojzu Razpetu.

Z gospodom Riesom iz podjetja Nabtesco načrtujemo tudi aktivnosti na področju izmenjave študentov preko mednarodnih programov Erazmus++ v okviru katerega bi lahko diplomant VSŠ v podjetju Nabtesco v Dusseldorfu opravil izmenjavo in diplomo.

Poleg didaktičnih gradiv in modelov bo podjetje Nabtesco šoli podarilo še dvoje pravih industrijskih gonili za izvajanje meritev in testiranje v realnem okolju.

Predstavnik podjetja Nabtesco predava študentom.
Predstavnik podjetja Nabtesco predava študentom.

Obisk je bil odlična priložnost za izmenjavo kontaktov tudi z nekaterimi drugimi predavatelji s področja strojništva in mehatronike, ki že načrtujejo nadaljnje aktivnosti med drugimi slovenskimi podjetji, šolo in podjetjem Nabtesco v prihodnje.

 


Nekaj zanimivih povezav do spletnih virov podjetja Nabtesco:

http://www.nabtesco.de/

https://www.youtube.com/channel/UCbig4cvr9_SQnpp_LbrFbjA


 

Skip to content