Obdobje projekta: oktober 2016 – junij 2017

Partnerja projekta:

Podjetje: SILIKO d.o.o. PE Sevnica, Radna 3, 8294 Boštanj Slovenija, (http://www.siliko.si/ )

Šola: Višja strokovna šola,  Šolski center Celje, Pot na Lavo 22, 3000 Celje, (https://vss.sc-celje.si )


Opis aktivnosti med šolo in podjetjem v letu 2016/17:

Na kariernem dnevu Višje strokovne šole dne, 25.3.2016 smo se s predstavnico podjetja SILIKO gospo Aupič dogovorili za nadaljnje skupno sodelovanje na skupnih projektih. S pomočjo elektronske komunikacije in telefonskih razgovorov smo se dogovorili, da bomo možne teme za skupne projekte določili na obisku v podjetju SILIKO, kjer si bomo ogledali njihovo proizvodnjo in se s posameznimi tehnologi oddelkov pogovorili o najprimernejših  temah projektnega dela.

Dne, 15.6. smo trije predavatelji VSŠ (Darko Renner, dr. Aleš Lesnika in Peter Četina) obiskali podjetje SILIKO v Boštanju. Tehnični direktor podjetja SILIKO je na kratko predstavil dejavnosti podjetja, mi pa smo predstavili šolo in področja na katerih vidimo možnosti projektnega dela v okvirov izobraževalnih programov strojništvo in mehatronika.

Tehnologi posameznih oddelkov področja plastike, gume, silikona in dodelav so v sami proizvodnji pokazali področja za katera bi želeli oblikovati projektno nalogo, ki bi jo reševali študenti skupaj z mentorji na šoli in v podjetju v letu 2016/17.  

Rezultat sestanka je dogovor, da podjetje SILIKO pripravi nekaj  predlogov projektnih tem. Za te vsebino bomo na šoli poiskali predavatelje, ki bodo v letu 2016/17 skupaj s študenti izpeljali projekt. Glede na zahtevnost vsebin bomo projekt tudi medpredmetno povezali.


Cilj projekta za izboljšanje montaže gume v podjetju SILIKO:

V okviru projektnega sodelovanja med VSŠ in podjetjem SILIKO v letu 2016/17 so predstavniki podjetja SILIKO med ostalimi predlaganimi temami za projektno sodelovanje predlagali, da bi na šoli izboljšali obstoječi način montaže PVC izdelkov v gumijasti del, ki ga izdeljujejo v podjetju. Naloga je bila dodeljena študentu Benjaminu Kovaču-S1C in Kozorogu Gašperju-S1C  pod mentorstvom predavatelja Petra Četine. 

Skica ene od mnogih idej za izboljšanje postopka montaže.

Rezultati projekta:

  1. Podroben ogled  in analiza dosedanjega sistema montaže;
  2. Sistematično iskanje več možnih rešitev in izboljšav za dan problem;
  3. Izbira optimalne rešitve z vidika povečanja učinkovitosti  dela, ergonomije in zmanjšanja napora delavcev ter fleksibilnosti za uporabo na veliki družini izdelkov; 
  4. Izdelava modela iz lesa in preizkus rešitve na delovnem mestu v podjetju;
  5. Izdelava 3D modela orodja;
  6. Izdelava podrobnih načrtov za večgnezdno orodje iz aluminijevih legur;
  7. Implementacija metode POKA-YOKE (samodejno preprečevanje možne napake delavca) v podano rešitev problema;

 

PLAKATI DAN RAZISKOVALCEV - sept2017_web

 

Višja strokovna šola

Mentor projekta: Peter Četina, univ. dipl. inž.

Študenta: Benjamin Kovač-S1C in Gašper Kozorog-S1C

Poročilo o poteku projektov med šolo in podjetjema SILIKO v letu 2016-17.

30.6.2017

 

Skip to content