V okviru predmetov PVP (dr. Gošnik) in TEH (dr. Gubenšek) smo šli 5.3.2024 na strokovno ekskurzijo v podjetje SIP Šempeter v Savinjski dolini. Ekskurzije se je udeležilo 17 rednih študentov 2. letnika, programa strojništvo. Sam sem bil kot spremljevalec skupine.

Ob 10.45 uri smo se dobili pred vhodom razstavnega prostora podjetja, kjer nas je sprejela ga. Saša Toplišek in g. Robert Vasle.

Najprej smo si ogledali razstavni prostor s številnimi kmetijskimi stroji senenega programa. Sledile so osnovne informacije o podjetju. Zatem smo pričeli z ogledom podjetja.

Ogled smo pričeli na mestu razreza in krivljenja pločevine, kjer smo si posebej ogledali fiber laserski rezalnik. Ta se ponaša z izredno hitrim rezanjem. V tem oddelku smo si ogledali tudi cevni laser, kjer so pojasnili prednosti cevnih laserjev.

Sledil je ogled dela proizvodnje varjenja polizdelkov. Zelo veliko se vari s pomočjo varilnih robotov.

Zelo zanimiv je bil ogled oddelka mehanske obdelave. Na obdelovalnem centru lahko obdelujejo do 7 m dolge obdelovance. V uvajanju je stroj Gleason za izdelavo zobnikov. Ta stroj je bil za podjetje dokaj velik finančni zalogaj (1.5 milijona €). Namenjen pa je za izdelavo stožčastih zobnikov. Na njemu se zobniki obdelujejo na suho s postopkom »power skiving«. Posebnost tega postopka so posebna orodja, ki so izredna draga in dokaj majhni drobni odrezki.

Informirali so nas o pripravi zvarjencev pred barvanjem, to je strojno peskanje v posebnih strojih za peskanje. Sledila je predstavitev KTL in prašnega barvanja.

Ogledali smo si tudi montažno linijo disk kosilnic, še posebej delovno mesto montaže grebena. V podjetju s 100% kontrolo izdelkov po montaži preizkušajo v posebnih komorah oz. na montažni liniji.

Nazadnje smo si ogledali tudi oddelek končne priprave izdelkov pred odpremo.

Nazadnje smo se zbrali v razstavnem prostoru, kjer so študente nagovorili oz. povabili na prakso in možnostih zaposlitve.

Za vse nas je bil ogled podjetja zelo poučen.

Ogled smo končali okrog 12. ure.

Zapisal: dr. Ivan Gubenšek

 

Skip to content