V okviru Erasmus + – Mobilnost za izpopolnjevanje (KA1-HE-58/17-STT35), se je predavatelj Darko Pirtovšek udeležil študijskega usposabljanja v sklopu mednarodnega tedna (International Week) v mestu Cluj-Napoca v Romuniji, ki se je odvijal od 14.5. do 18.5. 2018. Le-tega je izvajal Center za mednarodno sodelovanje Univerze Babeș-Bolyai.

Univerza Babeș-Bolyai v Cluj-Napoci je mlada univerza, saj je bila ustanovljena leta 1959,  (samo visokošolsko izobraževanje je, seveda, potekalo že prej) vendar je danes največja univerza v Romuniji s cca. 45.000 študenti.

Slika 1: Univerza Babeș-Bolyai v Cluj-Napoci
Slika 1: Univerza Babeș-Bolyai v Cluj-Napoci

 

Samo univerzo sestavlja 21 fakultet, pri čemer je zanimivo to, da imajo 4 teološke fakultete (katoliško, grško-katoliško, protestantsko in pravoslavno). Izobraževanje poteka v treh glavnih jezikih – romunskem, madžarskem in nemškem. Ker pa je univerza zelo mednarodno usmerjena (cca.20 % vseh študentov je iz tujine), je eden od glavnih jezikov tudi angleščina.

Prvi dan je bil namenjen predvsem sami predstavitvi univerze, centra za mednarodno sodelovanje in sodelujočih na mednarodnem tednu. Le-teh je bilo cca. 40 in so prihajali iz 20 različnih držav.

Slika 2: Sodelujoči na mednarodnem tednu
Slika 2: Sodelujoči na mednarodnem tednu

 

Naslednji dan je bil rezerviran za prikaz delovanja centra za mednarodno sodelovanje v sklopu same univerze, ki je, poleg ostalih zadolžitev, odgovoren tudi za sodelovanje s tujimi univerzami preko programa Erasmus +. Glavna koordinatorka Ramona Onciu je med drugim poudarila, da imajo sporazumov o izmenjavi študentov in profesorjev v sklopu programa Erasmus z več kot 200 tujimi univerzami. Popoldne je bil organiziran ogled znamenitosti mesta Cluj-Napoca, ki je drugo največje mesto v Romuniji in ima cca. 400.000 prebivalcev.

Slika 3: Koordinatorka Ramona Onciu
Slika 3: Koordinatorka Ramona Onciu

Tretji dan je bil rezerviran za predstavitev novosti v samem programu Erasmus +, saj se bo tekoči iztekel v letu 2020. Ena od glavnih zadev je-ta, da se bo povečal proračun, a se bo ob tem tudi povečalo časovno obdobje izpeljave samega programa. Popoldne je bil izveden tudi voden ogled botaničnega vrta.

Predzadnji dan je bil rezerviran za ogled nekaterih fakultet univerze. Tako so si udeleženci ogledali Fakulteto za evropske študije, Fakulteto za politične, upravne in komunikacijske vede (slika 4) ter Ekonomsko fakulteto, ki je s 15.000 študenti tudi največja fakulteta v sklopu univerze.

Slika 4: Fakulteta za politične, upravne in komunikacijske vede
Slika 4: Fakulteta za politične, upravne in komunikacijske vede

 

Ogledu je sledilo skupno kosilo, kjer so sodelujoči še dodatno utrdili svoja poznanstva.

Peti dan je bil namenjen urejanju formalnosti (potrdila o prisotnosti…) ter ogledu rudnika soli v mestu Turda, katerega se predavatelj, zaradi časovne stiske, žal, ni mogel udeležiti. Je pa zato predavatelj pridobil ogromno novih informacij o načinu delovanja posameznih univerz (fakultet), in ob tem tudi vzpostavil številne nove kontakte s tujimi kolegi, ki bodo v prihodnosti prišli še kako prav tako zanj kot tudi za višjo strokovno šolo.  

 

 

 

Skip to content