Dne, 13.11.2023 smo na VSŠ gostili gospoda Krajnc Miha, magistra močnostne elektrotehnike, ki je predstavil uporabnost drona v svojem poklicnem okolju.

Pobudo za predstavitev je dala predavateljica predmeta Ekonomika podjetja, gospa Milošević Liljana, saj so droni vedno pogosteje vključeni v svet podjetništva in v profesionalno uporabo.

Dejstvo je, da sodobna tehnika in tehnologija vpliva na naš vsakdan, neglede ali govorimo o zasebnem življenju ali o poklicni poti posameznika. Tokrat imamo v mislih »drone«, daljinsko vodena zračna plovila brez posadke. Čeprav so prvotno bili namenjeni za vojaške dejavnosti, so si droni, »odprli vrata« tudi v druge dejavnosti, kot so energetika, vzdrževanje, gradbeništvo, strojništvo, geologija, kartiranje, gozdarstvo, kmetijstvo, fotografiranje, zabavna industrija in še mnoga druge.

Razpon njihove uporabe je širok.

Teoretični del predstavitve je potekal v predavalnici B12, prikaz poleta pa pred šolo.

Na predstavitvi delovanja drona je nastalo tudi nekaj znimivih fotografij, ki si jih lahko ogledate v galeriji slik.

Fotografije so bile posnete z dronom v vidnem načinu ter z spektralno kamero v različnih načinih. Na termovizijskih posnetkih se lepo vidi različna temperatura, kar je odličen pripomoček za odkrivanje pregrevanja tehničnih sistemov, sončnih elektrarn in ugotavljanja okvar.

Spoznali smo osnovne zakonitosti povezane z upravljanjem dronov, zakonodajo, ki določa pravila na tem področju in praktično uporabo ob zanimivi demonstraciji poleta.

Film posnet s termovizijsko kamero v načinu IronRed.

 

Ob koncu smo udeležence povabili k izpolnitvi ankete o obravnavani tematiki in izvedbi, da bi na podlagi rezultatov ankete lahko v bodoče organizirali še kakšna podobne predstavitve ali celo izobraževanja. Udeleženci predstavitve smo namreč ugotavljali, da je bila tema zelo zanimiva, da smo prejeli veliko koristnih informacij od predavatelja. Takšna oblika predstavitev je vedno dobrodošla popestritev študijskega procesa.

Ob koncu tega poročila s predstavitve se zelo lepo zahvaljujemo vsem udeležencem današnje predstavitve, še posebej pa izvrstnemu predavatelju, ki je na svež in zanimiv način predstavil več kot zaželjeno tematiko in prijazno odgovoril na vsa vprašanja udeležencev predstavitve. Iskrena hvala.

Organizacijski odbor:

Liljana Milošević, Peter Četina, Natalija Bela

Skip to content