Alojz Razpet, ravnatelj Višje strokovne šole v Šolskem centru Celje, je z več kot dvajsetletnimi izkušnjami v vlogi predavatelja in ravnatelja ene prvih višjih strokovnih šol v Sloveniji strokovnjak na področju višjega strokovnega šolstva, ki je prepoznal nujnost medinstitucionalnega sodelovanja, kar je vodilo k ustanovitvi in vodenju Skupnosti višjih šol.

Močno je zaznamoval smer in nujno tesno povezanost tovrstnega izobraževanja z gospodarstvom. Skupaj z resornim ministrstvom je vzpostavil enotno nacionalno prijavno službo za višje strokovne službe, ki jo ves čas tudi uspešno vodi.

Sodeloval je pri pripravi in prenovi višješolskih študijskih programov strojništva, gradbeništva, mehatronike in avtoservisnega menedžmenta.

Koordiniral je številne projekte, vodil je priprave izhodišč za pripravo višješolskih programov in meril, je član številnih delovnih skupin za področje višjega strokovnega šolstva ter avtor in soavtor več učbenikov s strokovnega področja elektrotehnika.

Nagrajenec je izjemno in neumorno prispeval k razvoju višjega strokovnega izobraževanja v praksi ter tudi na strateški in sistemski ravni, predvsem pa je svojo ekspertizo in izkušnje vedno nesebično delil z drugimi kolegi.

Alojz Razpet je s svojim delom pustil globok pečat v lokalnem in nacionalnem prostoru, dodal je velik prispevek k prepoznavnosti in promociji višjega strokovnega šolstva, s svojo odprtostjo in pripravljenostjo za pomoč pa je pomembno vplival na poklicno pot študentov.


Nagovor Ministra dr. Jerneja Pikala.

Minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo je v slavnostnem nagovoru na prireditvi poudaril, da se odličnost v šoli zgradi ali pade z učiteljem.

“Na nas je, da poskrbimo za to, da bodo pogoji za delo učiteljev boljši.” Vlaganja v izobraževanje in raziskave so tista, ki družbo peljejo naprej, zato je minister dr. Pikalo zagovornik teh vlaganj.

“Na področju izobraževanja ne potrebujemo revolucije, pač pa smiselno dograjevanje v dialogu z vsemi deležniki na tem področju. V središču pozornosti pa naj bosta vedno učitelj in učenec,” je dejal minister dr. Pikalo.

Zavzel se je za avtonomijo učitelja in poudaril pomen njegove orientacije v vseživljenjsko učenje.

Učitelja vidi kot kreatorja znanja in ne le kot  prinašalca in prenašalca znanja.

 


Brošura s predstavitvijo vseh nagrajencev v letu 2018.pdf (596 KB) >>

MIZS_zbornik_2018

 

Podelitev državnih nagrad na področju šolstva. (Foto: Tamino Petelinšek/STA)

Alojz Razpet je bil izbran tudi za slavnostnega govornik na podelitvi nagrad. Spregovoril je v imenu vseh nagrajencev z naslednjimi besedami:

Ljubljana, GH Union. Podelitev državnih nagrad na področju šolstva. Prejemnik nagrade: Alojz Razpet.

Slovesnost – podelitev nagrad, 4. 10. 2018

  • Spoštovani podpredsednik Vlade in minister,
  • spoštovana predsednica Odbora za podeljevanje nagrad RS na področju šolstva,
  • cenjene nagrajenke, cenjeni nagrajenci,
  • spoštovani gostje.

Štejem si v veliko čast, da vas lahko nagovorim ob tej slovesnosti v imenu vseh nagrajencev. Prepričan sem, da je vsakdo izmed nas, prejemnikov nagrade in priznanja, močno povezan s šolstvom, ne le v svojem poklicu, temveč tudi s svojim poslanstvom v življenju. Svoje delo in življenje smo posvetili vlogi vzgojitelja, učitelja, profesorja ali mentorja in verjamem, da smo mu vsi predani z vsem srcem.

Upam si trditi, da smo skozi čas in izkušnje pridobili veliko znanja in moči, da lahko sodelujemo pri razvoju drobnih in velikih sprememb, ki zagotavljajo kakovosten izobraževalni sistem za naše mlade generacije, in da predstavljamo trden steber naše družbe.

Razvoj in napredek vsake družbe je in bo odvisen od znanja. Šole in njeni učitelji so v preteklosti posredovali znanje kot orodje, danes pa se poleg tega trudimo posredovati tudi vedenje o tem, kako vse pridobljene informacije povezati v uporabno znanje. Učitelji danes torej nismo več (samo) posredovalci znanja, saj je znanje dostopno skoraj vsakemu. Zato učitelji vedno bolj postajamo moderatorji in mentorji.

Slediti razvoju novih tehnologij v 21. stoletju oziroma digitalni dobi, soustvarjati razvoj izobraževanja in se prilagajati mladim generacijam, ni vedno enostavno, ne gre brez truda in odrekanja. Zato je toliko bolj pomembno, da smo tudi učitelji sami venomer vpeti v proces izobraževanja in spopolnjevanja. Vsi se trudimo po svojih najboljših močeh dati največ ter dosegati najboljše rezultate in zagotovo smo lahko ponosni na dosežene rezultate.

Po številnih letih izkušenj v vlogi učitelja, višješolskega predavatelja in ravnatelja ene prvih višjih strokovnih šol v Sloveniji ter v vlogi predstavnika višjih strokovnih šol sem še posebej ponosen, da smo v sistemu izobraževanja odprli prostor z oblikami učenja in izobraževalnimi programi, ki olajšajo prehod iz izobraževanja in usposabljanja v delo.

Vedno sem se trudil to povezanost utirati v sodelovanju in razumevanju, da je naše delo poslanstvo, ki ga vodi predanost poklicu, katerega z veseljem opravljamo.

V svojem imenu in v imenu vseh nagrajencev se iskreno zahvaljujem Ministrstvu za šolstvo, znanost in šport ter Odboru za podeljevanje Nagrad Republike Slovenije na področju šolstva, za podeljene nagrade. Prav tako zahvala predlagateljem, ki so prepoznali naše ustvarjalno delo ter izobraževalnim inštitucijam, iz katerih prihajamo nagrajenci, da so nam omogočile ter podpirale naše delovanje na različnih področjih pedagoškega dela.

Vsem učiteljem in vzgojiteljem iskreno čestitam ob svetovnem dnevu učiteljev, ki je pred nami.

Naj znanje ostane naše najmočnejše orodje.

 

 

 

Skip to content