V okviru sodelovanja z univerzo v Cambridgeu na področju inovativnega pristopa k poučevanju materialov je bil predavatelj Peter Četina povabljen na univerzo v Leoben, kjer je potekal mednarodni seminar o poučevanju materialov s programom CES EduPack podjetja GRANTA iz Cambridgea.

Udeležba na seminarju je bila mednarodna saj smo prišli iz Slovenije, Avstrije in Češke

Poleg naše VSŠ Celje so bili še predstavniki z univerze  na Dunaju, Leobnu in Prage.

Predavatelj na seminarju je bil profesor na fakulteti iz Göteborga na Švedskem dr. Claes Fredriksson, ki ima že več kot 15 let izkušenj na področju poučevanja materialov na dodiplomskem in podiplomskem študiju na Švedskem v Kanadi, Belgiji in v Združenih državah Amerike.

 

Poleg njega je program in njegove zmožnosti predstavljal gospod Markus Hantschman, ki skrbi za delovanje programa in nakupne pogoje.

 

Več o predavateljih si lahko preberete na spodnji sliki:

Vsebina seminarja je obravnavala tako osnove dela s programom, primere iz prakse, vaje namenjene predavateljem in študentom ter prikaz zelo naprednih tehnik izbire ustreznih materialov za potrebe industrije in velikih podjetij. Seminar je potekal v angleškem jeziku za tudi glavne teme predstavljam v originalu:


  • Course opens – Welcome, Introductions, Granta’s Education Hub and Agenda Review
  • Getting started with CES EduPack – Learn how to engage students using our interactive, visual software, with access to reliable materials data including hands-on exercises.
  • Materials Selection: translation, screening, ranking  – Discover the basics of systematic materials selection methodology, teaching transferable skills to your students. Including hands-on exercises.
  • Teaching with Advanced Case Studies – Delve deeper into material selection methodology by examining an advance industrial case study.
  • Knowledge and Ideas Exchange for Educators (Discussion) – Discussion of ideas of how to teach materials related topics.

Vas vabim k ogledu slik, ki sem jih posnel na fakulteti in pri ogledu mesta Leoben.

Vabim vas tudi na svojo spletno stran , ki sem jo pripravil za študente VSŠ na kateri predstavljam nekaj značilnosti programa za inovativno poučevanje materialov. 

Na tej strani je na voljo tudi en primer vaje s področja imenovanega EKOAudit, ki obravnva stroške energije v povezavi z izdelavo, uporabo, reciklažo različnih materialov  in stroške glede na vrsto transporta.

Vprašalnik na temo lastnosti materialov za študente VSŠ >>


Ker sem tudi osebno zelo navdušen nad programom  s katerim lahko na zelo pregleden in didaktičen način izpostavimo lastnosti materialov, izdelamo grafe lastnosti, ki jih lahko uporabimo pri delu s študenti in tako dokažemo kako velik pomen ima pravilno poznavanje materialov in njihova pravilna izbira, sem pripravil že več predstavitev programa na sejmih in drugih dogodkih. Nekaj o tem programu in njegovih zmožnostih si lahko preberete tudi v enem preteklih člankov na to temo. 

 

Prispevek pripravil

Peter Četina

 

Skip to content